Dizajn tekstila

Na smeru dizajna tekstila obrazuju se tehničari  dizajna tekstila. U toku školovanja učenici se osposobljavaju za dizajniranje tekstila i odeće.   Kroz nastavu se razvija i usavršava smisao za površinsko oblikovanje tekstila, za likovno-estetske vrednosti, kao i praćenje kreativnih vrednosti učenika. Stiče se znanje o odevanju, počevši od izučavanja razvoja kostima kroz istoriju, preko likovnog i praktičnog dela oblikovanja odeće. Zahvaljujući takvom interdisciplinarnom načinu izučavanja i u korelaciji sa nastavnim predmetima iz struke, učenici se osposobljavaju za kompleksno prilaženje rešavanju novih zadataka i samostalni rad.

 

Na smeru dizajna tekstila osnovni užestručni predmeti su:

  • Oblikovanje tekstila (II,III i IV godina)
  • Oblikovanje odevanja (III i IV godina)
  • Istorija kostima (II godina)
  • Tekstilna tehnologija (II godina)
  • Prepletaji tkanina (II i III godina)
  • Štampa tekstila (III i IV godina – praktičan rad) i
  • Tkanje (III i IV godina – praktičan rad)

 

Oblikovanje tekstila (II, III i IV godina)

Učenici se na ovom predmetu upoznaju sa tkanim i štampanim tekstilom. Takođe,  rade zadatke vezane za odevni i dekorativni tekstil, kako industrijski, tako i unikatni. Prilikom izrade skica i projekata koriste raznovrsne tehnike: crtež, pastel, akvarel, temperu, tuš, kolaž i različite kombinacije. Ispoljavaju svoju kreativnost, maštovitost i prefinjenost u kolorističkim odnosima.

 

 

Oblikovanje odevanja (III i IV godina)

U okviru ovog predmeta rade se skice i projekti iz oblasti savremenog odevanja. Proučava se forma, funkcionalnost i izgled odeće. Učenici stiču znanje o fenomenu odevanja, o principima njegovog oblikovanja i o zakonitostima modnih promena. U kolekcijama se na kreativan način obrađuju odevni predmeti za različite namene, uzraste i godišnja doba. Važnost odevanja i uticaj na modna kretanja u savremenim tokovima povezuju se sa iskustvom prethodnih epoha.

 

Istorija kostima (II godina)

Na ovom predmetu se proučava nastanak, razvoj i raznovrsnost odeće i mode kroz istorijske epohe.

 

Tekstilna tehnologija (II  godina)

Upoznaje se tehnološki put tekstila – od vlakna do konačnog izgleda bojenog, štampanog, tkanog tekstila ili trikotaže.

 

Prepletaji tkanina (II i III godina)

U okviru prepletaja proučava se konstrukcija tkanog tekstila i mogućnosti preplitanja osnove i potke.

 

Tkanje (III i IV godina)

U okviru ovog predmeta učenici praktično izvode na horizontalnom i vertikalnom razboju sve osnovne prepletaje i kombinacije, kao i različite tehnike tkanja.

 

 

 

Štampa tekstila (III i IV godina)

Upoznaju se i praktično  izvode različite tehnike bojenja i štampanja na različitim materijalima.

 

 

 

 

Na kraju četvrte godine učenici rade, u okviru predmaturske prakse, praktičan maturski rad na kome pokazuju stečena znanja i kreativni stav.

Takođe, naši učenici u toku školovanja imaju mogućnosti da izlažu na brojnim izložbama, da učestvuju na  modnim revijama, kolonijama i radionicama vezanim za oblast tekstila i odevanja.