Javne radionice reciklaže plastike na Detelinari. Svet plastičnog otpada u komšiluku

Učenici naše škole učestvovaće, zajedno sa profesorima, od ponedeljka 16. maja do srede 18. u radionicama prerade plastike, ovog puta na otvorenom, javnom prostoru ispred Centra kuda.org, u blizini škole. Trećeg dana radionica (u sredu 18.) svoja dosadašnja znanja o reciklaži plastike podeliće i s komšilukom na Detelinari i drugim građanima i tako pokrenuti zajedničko umetničko stvaranje i ekološki aktivizam. 

Radionice će se od 10 do 16 sati odvijati na platou ispred Centra kuda.org i u parkiću (nekada nazvanom 88 ruža za druga Tita) preko puta Pošte 21113 na Detelinari u Ulici Braće Mogin 2.                       

Đaci će tako iz školskog dvorišta iskoračiti u komšiluk sresti se, družiti, razgovarati, prerađivati sakupljeni plastični otpad, ozvučiti ga, svirati i stvarati

Kolektor za sakupljanje plastičnog otpada, a po zamisli i dizajnu učenika Škole “Bogdan Šuput”, biće takođe postavljen u javnom prostoru za rad i druženje, kao i posebna postavka plakata i drugih đačkih radova izrađenih od reciklirane plastike

-Dosadašnje aktivnosti obuhvatale su višemesečne edukacije i radionice pod nazivom “Svet plastičnog otpada”, koje su se, u okviru posebno kreiranog programa nastave, odvijale u školi “Bogdan Šuput” –  sa učenicima su, uz njihove profesore, radili domaći i strani umetnici i predavači – kaže Borka Stojić iz Centra kuda.org  organizacije koja u saradnji sa beogradskom umetničkom organizacijom Minipogon i našom školom  sprovodi program “Tehnologije umetničkog stvaralaštva: Učenje o održivom dizajnu – razvoj svesti o okolini kroz umetnost” .

Učenici koji učestvuju u predstojećim radionicama u javnom prostoru pozivaju i ostale drugare da im se pridruže, sa sobom ponesu plastični otpad (isključivo i samo broj 2 i broj 5) i zajedno ih recikliraju. Predlažemo da razgovaramo o fenomenu plastike i tehnologije materijala, ekološkim i ekonomskim temama i održivim sistemima, te o upravljanju otpadom i njegovoj reciklaži. Cilj je, između ostalog, smanjiti negativni uticaja otpada na naše zdravlje i životno okruženje.U isto vreme želimo da pokažemo da plastika nije samo štetni otpad koji decenijama ne može da se razgradi i zagađivač đivotne okoline, već i materijal od kojeg reciklažom mogu da se dobiju umetnički i(li) korisni predmeti za svakodnevnu upotrebu.

Plastični otpad koji đaci i građani, ako žele, mogu da donesu sa sobom, prerađivaće se na Detelinari  na posebno i originalno konstruisanim mašinama za reciklažu i obradu plastike. Komšiluk – deca, građani, umetnici – će zajedničkim snagama i znanjem pokretati šreder, kompresor, ekstruder, indžektor, delove mašina za preradu plastike (koje su sačinili umetnici iz organizacije Minipogon), te od recikliranih delova plastičnog otpada stvarati predmete novih oblika i namene.

Borka Stojić napominje da će, u svojevrsnom umetničko-ekološkom procesu na otvorenom, javnom prostoru, te zajedničkom osvešćivanju novih mogućnosti u reciklaži plastičnog otpada, učestvovati i mnogobrojni gosti iz inostranstva.

Iz Beča dolazi vizuelna umetnica Natali Divan (Natalie Deewan), koja ima veliko iskustvo u radu sa različitim oblicima adaptiranja  i inkluzivnih procesa društvenih zajednica. Na predstojećem događaju podeliće svoja iskustva sa učenicima. Jedan od gostiju je – đacima već dobro poznat, a i komšiluk će tog dana imati prilike da ga upozna – pesnik i muzičar, Novosađanin koji živi i stvara u Portugaliji, Aleksandar Carić. On je i upravnik orkestra u Portugaliji, koji se posvećeno bavi inkluzijom dece oštećene u razvoju i njihovom integracijom u zajednicu. Carić ima bogato iskustvo u radu sa reciklažom različitih materijala i metodom po principu “uradi sam” sklapanja polu-fabrikanata (redy – made objekata), te koncipiranja novih instrumenata.
Ovom prilikom Carić će, uz asistenciju svih koji žele da  učestvuju, eksperimentisati sa ozvučavanjem mašina i predmeta koje su đaci osmislili i izradili preradom plastike.  

Mirka Klajner Đurović  I LT