Dizajn tekstila

 

 

 

 

DIZAJN TEKSTILA

 

 

Na smeru dizajna tekstila obrazuju se tehničari dizajna tekstila. U toku školovanja učenici se osposobljavaju za dizajniranje tekstila i odeće. Kroz nastavu se razvija i usavršava smisao za površinsko oblikovanje tekstila, za likovno-estetske vrednosti, kao i praćenje kreativnih vrednosti učenika. Stiče se znanje o odevanju, počevši od izučavanja razvoja kostima kroz istoriju, preko likovnog i praktičnog dela oblikovanja odeće. Zahvaljujući takvom interdisciplinarnom načinu izučavanja i u korelaciji sa nastavnim predmetima iz struke, učenici se osposobljavaju za kompleksno prilaženje rešavanju novih zadataka i samostalni rad.

 

STRUČNI PREDMETI

Na smeru dizajna tekstila osnovni užestručni predmeti su:

 

OBLIKOVANJE TEKSTILA (II, III i IV godina)

 

OBLIKOVANJE ODEVANJA (III i IV godina)

 

ISTORIJA KOSTIMA (II godina)

 

TEKSTILNA TEHNOLOGIJA (II i III godina)

 

PREPLETAJI TKANINA (II i III godina)

 

ŠTAMPA TEKSTILA (III i IV godina)

 

TKANJE (III i IV godina)

 

 

 

 

OBLIKOVANJE TEKSTILA

II, III i IV godina

 

Učenici se na ovom predmetu upoznaju sa tkanim i štampanim tekstilom. Takođe, rade zadatke vezane za odevni i dekorativni tekstil, kako industrijski, tako i unikatni. Prilikom izrade skica i projekata koriste raznovrsne tehnike: crtež, pastel, akvarel, tempru, tuš, kolaž i različite kombinacije. Ispoljavaju svoju kreativnost, maštovitost i prefinjenost u kolorističkim odnosima.

 

OBLIKOVANJE ODEVANJA

III i IV godina

 

U okviru ovog predmeta rade se skice i projekti iz oblasti savremenog odevanja. Proučava se forma, funkcionalnost i izgled odeće. Učenici stiču znanja o fenomenu odevanja, o principima njegovog oblikovanja i o zakonitostima modnih promena. U kolekcijama se na kreativan način obrađuju odevni predmeti za različite namene, uzraste i različita godišnja doba. Važnost odevanja i uticaj na modna kretanja u savremenim tokovima povezuju se sa iskustvom prethodnih epoha.

 

ISTORIJA KOSTIMA

II godina

 

Na ovom predmetu se proučava nastanak, razvoj i raznovrsnost odeće i mode kroz istorijske epohe.

 

TEKSTILNA TEHNOLOGIJA

II i III godina

 

Upoznaje se tehnološki put tekstila – od vlakna do konačnog izgleda bojenog, štampanog, tkanog tekstila ili trikotaže.

 

PREPLETAJI TKANINA

II i III godina

 

U okviru prepletaja proučava se konstrukcija tkanog tekstila i mogućnost preplitanja osnove i potke.

 

 

ŠTAMPA TEKSTILA

III i IV godina

 

Praktično se izvode različite tehnike štampanja i bojenja na odredjenim materijalima.

 

TKANJE

III i IV godina

 

U okviru ovog predmeta učenici praktično izvode na horizontalnom i vertikalnom razboju sve osnovne prepletaje i kombinacije, kao i različite tehnike tkanja.

 

 

 

 

Na kraju IV godine,  u okviru predmaturske prakse, učenici rade praktičan maturski rad i na taj način pokazuju stečena znanja usvojena tokom školovanja, kao i svoju maštovitost i kreativnost.