Műhelymunka az ujrahasznositásról Műanyagbol – művészet

Az újvidéki Bogdan Šuput Képzőművészeti / Design Szakközépiskola és a belgrádi „Minipigion” cég, valamint  az újvidéki „kuda.Org” együttműködésével az iskolában három napos műhelyt szerveztek a műanyag újrahasznosításáról  „A művészeti alkotás  technológiája” projekt keretein belül.

A műhelymunka ugyan 3 napos volt, de ez idő alatt is sok tapasztalatot szereztünk és több érdekességet is láthattunk. A téma  műanyag újrahasznosítás volt, aminek örültünk, mivel fontosnak tartjuk hogy ilyesmiről is tanuljunk.

Az első napon megismerkedtünk a műveletekkel, az oktatókkal, illetve a gépek használati módjával is. Meghallgattunk néhány beszámolót, de ugyanúgy mi is elmondhattuk a témával kapcsolatos  véleményünket, ötleteinket.

A második napon kipróbáltuk a gépeket, levázoltuk az ötleteinket, majd megvalósítottuk őket. A használati tárgyak elkészítése mellett igyekeztünk absztrakt formákat is kialakítani. A tanárnőink végig segítettek hogy minél többet tanuljunk ebből a gyak orlatból  és hogy a lehető legjobban valósítsuk meg az ötleteinket. A  gépek segítségével történő műanyag újrahasznosítás több formáját is láthattuk, például azt hogy  a műanyagot nemcsak préselni, hanem  megolvasztani is lehet, tehát hogy milyen sokféleképpen történhet az újrahasznosítás.

A harmadik napon  megmutatták hogy  egy sima műanyag zacskóból is születhet alkotás, ezt ki is próbáltuk, pénztárcát készítettünk.

Ez a három nap nagyon hasznos volt az egész  osztály számára  mivel sok értékes információt kaptunk,  megismerhettünk és elsajátíthattunk néhány újrahasznosítási módszert. Volt akinek a préselés, vagy a pénztárca készítés tetszett jobban, számomra is az utóbbi volt a legérdekesebb.

Nagyon örülünk hogy részt vehettünk ezen a tanfolyamon, reméljük hogy  másoknál is akkora sikere lesz mint nálunk és hogy a tanultakat  a jövőben több helyen is alkalmazni tudjuk.

Nagyon örülünk hogy részt vehettünk ezen a tanfolyamon, reméljük hogy  másoknál is akkora sikere lesz mint nálunk és hogy a tanultakat  a jövőben több helyen is alkalmazni tudjuk.

Nagy Violetta 3MLT

foto: Zsolt Polgar