PREDSTAVLJAMO VAM USPEŠNU UČENICU ANU ĐURĐEVIĆ

Vrlo smo ponosni u ime škole što možemo i na ovaj način da iskažemo zadovoljstvo zbog brojnih postignuća i uspeha naših maturanata u svim područjima.

U mnoštvu pohvaljenih i uspešnih učenika izdvojićemo i osvetliti makar jednu stranicu života naše vredne učenice Ane Đurđević, IV e, čiji je starešina prof. Sanja Grbić.

Ana je i pored Vukove diplome uradila i najbolji Maturski rad iz struke na smeru Enterijer. Zamolili smo je da nam ispriča kako to uspeh rađa još veći uspeh, s obzirom da je primljena na dva prestižna fakulteta za dizajn u Italiji, u gradu Milanu i Firenci.

Zanimljivo je koliko i naša škola, kada je neko kao Ana ambiciozna, može da učini prednost na stranim fakultetima, što govori o izuzetnom kvalitetu i stručnosti nastavnog procesa.

Izvolite i saznajte ohrabrujuće reči naše Ane, neka budu putokazi za buduće generacije.

“Fakulteti na koje sam primljena nalaze se u Milanu, IED (Instituto Europeo di Design) i Firenci, FIDI (Florence Institute of Design International). Za razliku od nasih fakulteta, strani fakulteti prijemne rokove imaju uglavnom pocetkom godine, pa sam ja sa svojim pripremama (polaganje engleskog jezika, sakupljanje dokumentacije…) pocela vec u oktobru 2021. godine.

Na početku, prva želja mi je bio fakultet u Milanu, IED. To je italijanski fakultet koji pored Milana ima odseke i u Torinu, Veneciji, Barseloni, Brazilu itd. Osnovne studije traju 3 godine i mnogi smerovi, uključujući dizajn enterijera, mogu se slušati na italijanskom i engleskom jeziku. Ovaj fakultet, kao jedan od najboljih umetničkih fakulteta u Italiji i Evropi, pokriva mnogobrojne oblasti dizajna kao što su dizajn grafike, nakita, svetla, zvuka, digitalna komunikacija i modni marketing, modni dizajn, fotografija i tome slično.

Na IED-u je moguće dobiti stipendiju koja pokriva 50% školarine u koliko na konkursu za stipendiju osvojite prvo mesto, dok se sam prijemni sastoji od slanja portfolia i intervjua sa osobom sa fakulteta. Projekat za stipendiju svako prilagodjava svojoj struci, pa sam tako i ja dizajnirala javni enterijer u skladu sa ovogodišnjom temom “Hybrid innovation”. Nisam osvojila prvo mesto, ali su mi ponudili stipedniju od 20% jer im se dopao moj projekat.

Na kraju sam se ipak odlučila za FIDI, internacionalni fakultet italijanskog dizajna, akreditovan u saradnji sa Univerzitetom Čestera. Sva predavanja na FIDI-u slušaju se na engleskom jeziku jer studenti dolaze iz različitih delova sveta. Osnovne studije takodje traju 3 godine i obuhvataju dizajn enterijera, grafike i nameštaja. 

Na ovom fakultetu nema klasičnog prijemnog ispita, kao ni stipendije za prvu godinu, već se prijavljujete slanjem portfolia koji treba da sadrži samo crteže i slike, bez stručnih/školskih radova. Za razliku od IED-a na čije sam rezultate čekala par nedelja, FIDI mi se javio samo par dana nakon slanja portfolia, nudeći mi mesto na osnovnim studijama dizajna enterijera. 

Časovi su rasporedjeni tako da studenti borave na fakultetu oko četiri sata dnevno, kako ne bi bili preopterećeni. Uprkos tome u toku studija studenti urade oko 30 projekata, idu na izlete po Italiji svake druge nedelje, imaju časove koji ih spremaju za intervjue i prijavljivanje za posao i uče italijanski na samom fakultetu.

Razlog zašto sam odabrala FIDI, a ne IED je to što FIDI ima odsek dizajna enterijera koji je izuzetno razvijen i jedan od najboljih u zemlji, dok je IED bolja opcija za one koji žele da se bave npr. modnim dizajnom.

Na oba fakulteta se kreće od nule, tako da neko ko pohadja našu školu već na prvoj godini ima veliku prednost u odnosu na ostale studente i neće mu biti teško da savlada predmete sa kojima smo mi već uveliko upoznati.”

Dubravka Popov, prof. srpskog jezika i književnosti i novinarska sekcija