Prerada otpada sakupljenog na Haitiju. Profesorova majica od plastičnih boca.

Kao učesnik zajednice Linkin Park Underground imam veliku privilegiju da posedujem majicu napravljenu od 200 plastičnih boca – pohvalio nam se profesor oblikovanja ambalaže i teorije forme u našoj školi Dejan Ilić tokom nedavnog razgovora. On nam je pokazao čudesnu majicu od recikliranih flaša.

Do majice je professor Dejan došao nakon što je muzička grupa Linkin Park osnovala zajednicu Linkin Park Undergorund, koja je 2013. odlučila da kao poklon učesnicima grupe podeli ovakve neobične darove.

Crna, meka majica sa aplikacijom – za koju, da ne znamo, nikada ne bismo rekli da je načinjena od prerađenih plastičnih boca –  ima svoju zanimljivu priču.

Plastika koja je korišćena za proizvodnju ovakvih majica je, zapravo, otpad sa Haitija. Zajednica je poslala ekipe koje su sakupljale otpad na Haitiju. Sakupljen otpad su korisitli za pravljenje poklona učesnicima. Naš profesor Dejan Ilić je imao tu čast da bude deo te zajednice i dobije ovako naročit dar.

Majica koju smo imali prilike da dotaknemo i pomno razgledamo, deo je naših novih saznanja o tome šta sve može da se izrađuje od otpada, reciklažom. Posebno je za nas zanimljiv podatak da je taj odevni predmet izrađen od plastičnih boca, što daje novu dimenziju u lepezi mogućnosti prerade plastike, što je  tema radionica o reciklaži plastičnog otpada, koje se odnedavno odražaju u našoj školi. Ovo je još jedan primer da plastika ne mora da bude samo štetni otpad, ona može da bude i korisna i lepa i upotrebljiva kada se reciklira i osmisli njena praktična, svakodnevna upotreba ili umetnička forma.

Nevena Marinković 1 LT
Mirka Klajner – Đurović 1 LT