Radionice prerade plastike. Od plastičnih čepova do novih kreacija

Na radionicama prerade plastike, koje su se u našoj školi održale u novembru, đaci su zajedno sa članovima udruženja  kuda.org iz Novog Sada i Minipogon iz Beograda, a u okviru zajedničkog projekta “Tehnologije umetničkog stvaralaštva”, imali priliku da uče o vrstama plastike, reciklaži, kao i o primeni mašina za reciklažu plastičnih proizvoda . Zanimljive radionice koje su trajale tri dana zaredom donele su nam nova saznanja o tome koja plastika može da se prerađuje i kako se mogu plastični predmeti iz svakodnevnice transformisati u nove kreacije. 

Podeljeni u tri grupe, uspeli smo da rasporedimo plastiku po vrsti i boji, da sameljemo plastiku na male komadiće i napravimo ploče uz pomoć diy-prese koju su organizatori doneli.  Koristili smo tri mašine, koje značajno olakšavaju upotrebu ovog materijala.

Dogovorili smo se, radili i kreirali ekološki projekat – kućica za ptice od plastike, različitih oblika i boja. koja je nastala od upotrebljenih čepova za flaše. Zajedno sa gostima naše škole, uspeli smo da stvorimo dva idejna rešenja od kojih su oba funkcionalna i interesantna. Takođe, radeći na glavnom projektu, smisllii smo još nekoliko upotrebnih predmeta, kao što su privesci i nakit, koje smo kreirali od ostataka materijala.

Tokom radionica imali smo priliku i da zavirimo u svojevrsni priručnik “Svet plastičnog otpada”, svojevrsni vodič, grafički vrlo slikovito dizajniran sa mnogo korisnih i za nas novih informacija. Iz njega smo, imeđu ostalog, saznali da se u svetu svakog dana baci na bilijardu tona otpada, a da malo ko od nas razmišlja o tome gde taj otpad završava i kako može da se vrati u eko sistem. Naročito je problematičan plastični otpad, jer se on razgrađuje i po nekoliko stotina godina. Tvorci priručnika su se stoga zapitali, a nama učenicima preneli temu za razmišljanje – ako je plastika tako izdržljiva, zašto ne bismo pravili neke lepe i korisne stvari od plastike?

Zaista, zašto da ne?

Stefana Latinović IV LT
Jelena Končarević III E

foto: Zsolt Polgar