U Galeriji “Forma” najbolji radovi đaka naše škole Ideje i dela osvajaju visine

Najbolji radovi đaka škole za dizajn “Bogdan Šuput” izloženi su od nedavno u novosadskoj Galeriji “Forma” Udruženja umetnika primenjene umetnosti i dizajnera Vojvodine (Ilije Ognjanovića 3).

Sada već tradicionalna, četvrta po redu izložba učeničkih radova otvorena je povodom 80 godina od stradanja velikog  slikara Bogdana Šuputa, a postavka je upriličena u okviru godine kada Novi Sad nosi titulu Evropske prestonice kulture.

Otvaranju je prisustvovao veliki broj posetilaca, profesora i učenika naše škole, autora maštovitih i kreativnih radova. Izloženi su radovi đaka sa svih odseka škole (dizajna tekstila, enterijera, grafike, ambalaže i likovni tehničari). Mnoga učenička ostvarenja inspirisana su slikarstvom Bogdana Šuputa, a eksponati su rađeni različitim tehnikama i formatima.

Na izložbi se mogu videti odevni predmeti koji su tkani, vezeni, ručno šiveni i oslikavani, mnogi  čuvaju tradiciju od zaborava. Izloženi su dizajni  kostima, slike, osmišljene nove savremenije ambalaže i upečatljiv grafički dizajn.

Izložbu je otvorio direktor škole Djura Radišić, a o radovima, naporima i vizijama učenika i njihovih profesora govorila je i profesorica istorije umetnosti Milena Kostić.

-Idući prema jubileju 75 godina od osnivanja škole, želja nam je da ostvarimo jedinstvo horizontale i vertikale. Horizontalne daljine osvajaju učenici svojim idejama, a nepregledne visine su utemeljene u duhovnim i moralnim vrednostima, koje nam je kao zaveštanje ostavio večno mladi Šuput – rekla je, između ostalog, profesorka Kostić.

Posetioci su imali prilike da čuju i vide da učenici sa svojim profesorima neguju tradicionalne slikarske tehnike i „odlaze korak dalje, osluškujući potrebe i želje javnosti , prate dstignuća u oblasti tehnike i tehnologije i stvaraju dela, koja za cilj imaju estetiku lepog koja objedinjuje duhovni i materijalni svet…“

-Kažu da je za kreativnost potrebna hrabrost, te stoga odlučno započinjemo godinu -izložbom učeničkih radova, rešeni da se uključimo u centar dešavanja u samom centru Novog Sada. Zahvaljujemo se UPIDIV-u što nam je ukazao čast da u njihovom izložbenom prostoru predstavimo javnosti umetnički talenat naših učenika malim opusom kreativnih radova“ – izneo je ovim povodom  sekretar škole, profesor Siniša Štetin.

Izložba će trajati do 13. Marta. Ulaz je slobodan.

Mirka Klajner-Djurovic 1lt
Viktorija Zeljković 3t
Stefan Gojkov 1lt