Završni događaj u okviru projekta „Svet plastičnog otpada“

Umetnički doprinos očuvanju životne sredine

Đaci i profesori škole za dizajn “Bogdan Šuput”, Centar kuda.org iz Novog Sada i beogradska umetnička organizacija Mnipogon zajedno su u našoj školi, javnom prostoru komšiluka, te letos na Štrandu realizovali edukacije i radionice pod nazivom “Svet plastičnog otpada”, a u okviru programa “Tehnologije umetničkog stvaralaštva: Učenje o održivom dizajnu – razvoj svesti o okolini kroz umetnost” .

Završni događaj otkrivanja sveta plastike, reciklaže i umetničkog stvaralaštva od ovog materijala, za koji se, često nepravedno, vezuju samo negativne asocijacije, nedavno je održan u holu naše škole.

Otvorena je izložba zanimljivih, nesvakidašnjih eksponata, bile su tu –  mašine koje su korišćene za preradu plastike kao i različiti predmeti, koje su učenici pravili tokom proteklih radionica. Postavku su činili muzički instrumenti/ksilofoni, privesci u obliku deteline (znaka Detelinare, kraja grada u kome se nalazi naša škola), činije, kućice za ptice… Posebno su bile atraktivne stolice i klupa čiji su gornji delovi načinjeni od plastičnih šipki. Šipke smo izrađivali  od sakupljenog plastičnog otpada, koji smo zatim stavljali u kalupe i topili.  Dve stolice i klupa zapravo su zamena za klupe koje nismo bili u mogućnosti da realizujemo u školskom dvorištu, jer su betonske konstrukcije srušene, zbog rekonstrukcije školskog dvorišta. Izrađeni mobilijar od reciklirane plastike ostaće u školi nama i budućim generacijama kao ogledni primeri;

Na izložbi su takođe bile prikazane dve interaktivne umetničke instalacije koje je osmislila austrijska umetnica Natalie Deewan, koja je, tom prilikom takođe održala i radionice s đacima.

Fotografije radionica prerade plastike i raznih događaja održanih u okviru projekta, kao i učenički radovi/ plakati, svojevrsni pozivi na sakupljanje plastičnog otpada, njegovu preradu i ulogu u očuvanju životne sredine našli su se na poluprovidnim folijama koje su zalepljene na prozore školskog hola. Izložba je upotpunjena snimcima koji su sadržali procese stvaranja predmeta, radionice, događaje sa Štranda, dok su mišljenja učesnika uokvirena u zanimljiv video kolaž prikazan  na TV ekranu. Učenici mogu i kasnije da pogledaju video na svojim telefonima skeniranjem QR koda, koji je odštampan i postavljen u holu škole.

Javni čas, koji je takođe bio deo izložbe, vodila je učenica Teodora Šašić. Uz đake, profesore, članove Centra kuda.org i Minipogona razgovoru je prisustvovala i Rachel Klippa producentica iz OPA Pitsburga iz SAD. Razgovarali smo o našem zajedničkom, smatram vrlo uspešnom projektu i potencijalnom nastavku projekta reciklaže plastike, kao i mogućnosti da svet plastike, sakupljanje i reciklaže otpada bude na neki način i deo nastave. To bi, nesumnjivo, doprinelo razvoju svesti o nužnosti čuvanja životne sredine i ekološke ravnoteže. Umetnost i naš rad mogao bi mnogo u tome da pomogne.

Anđela Petković III g