Živi Atelje DK iz Zagreba gost naše škole – Keramika, staklo i čaj

Đaci Škole za dizajn “Bogdan Šuput” imali su tokom proteklog vikenda, priliku da budu deo nesvakidašnjih umetničkih događaja i doživljaja – u okviru  programa “Tehnologije umetničkog stvaralaštva” u našoj školi su gostovali članovi kolektiva Živi Atelje DK iz Zagreba, koji su, u saradnji sa učenicima i profesorkom vajarskog departmana Zsuzsom Talosi, održali radionicu oblikovanja gline.

Radionica je nastavak programa saradnje naše škole sa Centrom_kuda.org.

Saradnja obuhvata edukativno-radioničarske blok nastave kroz interaktivni rad sa domaćim umetnicima i stranim predavačima. Zasnovana je na ideji proširene edukacije kao nadogradnje osnovnim programima našeg obrazovanja.

Živi atelje DK je interdisciplinarna, neprofitna i nevladina organizacija iz Zagreba.

Oni pružaju podršku i rade sa umetnicima, stapaju lokalnu i međunarodnu zajednice kroz razne aktivnosti i radionice, podstiču  razmišljanja i otvorene diskusije o identitetu. U prezentaciji svog rada veliki akcenat su stavili na „drugost“, tj poništavanje granica i razlika među ljudima.

Kolektiv Živi Atelje DK  – Arbina Alihjin, Cyrille Cartier, Iva Boljat, Ivanka Pašalić, Ivona Kočica, Mensura Juranović, Nadia Kharrat, Safaa Salem i Saša Kralj – nam je kroz radionice omogućio upoznavanje sa metodologijama  iskopavanja divlje gline i materijala za izradu glazura, kao i sa početnom tehnikom pripreme divlje gline i osnovama modeliranja keramike kroz izradu čaše ili posude.

U okviru Živog ateljea stvaraju i žene iz različitih krajeva sveta okupljene u grupu Žene ženama. Žene koriste umetnost kao način da okupe žene koje žele da Hrvatska bude njihov zajednički dom. Na taj način se olakšava i integracija žena iz ratom pogođenih zemalja (Sirija) u novu zajednicu koja se stalno razvija. Žene umetnice se tako prezentuju kroz ženskost koja često ima prednost nad kulturološkim predrasudama bez obzira na jezik, poreklo i pogled na svet.

Neke od članica ženskog kružoka predstavile su nam na radionici svoj rad:

Ivanka Pašalić, po zanimanju veterinar, bavi se duvanjem stakla, zanatom koji polako odumire. Imali smo priliku da vidimo kratak video u kome je prikazan proces prerađivanja, topljenja i stavljanja stakla u grafitne kalupe. Videli smo tu magičnu Ivankinu veštinu koja plamenom oblikuje staklo u nakit i druge predmete.

Arbina Arpi Alihjin je ispričala divnu priču o okupljanju žena iz različitih krajeva sveta, te njihovom zajedničkom radu  u okviru o projekta “Women to women collective/ Kolektiv žene ženam. Žene dolaze iz različitih delova sveta, te se razne kulture na njihovim druženjima. One razgovaraju, pomažu jedna drugoj, stvaraju, zabavjaju se… Živi atelje u sklopu sa ovom radionicom ukupno govori 25 jezika. Atelje je “mesto gde se povezuju umetnost i budućnost”

Nakon radionice u školi, sutradan je u Kulturnom centru LAB organizovana pop-up izložba ručno rađene keramike i nakita od stakla članica kolektiva Žene ženama Živog Ateljea DK. Saša Kralj održao je radionicu/ prezentaciju gong fu kineskog stila pripremanja čaja, prenevši okupljenima svoja bogata iskustva iz života u Kini o posebnoj filozofiji i značaju kulture i kulta spravljanja i ispijanja čaja.

Anđela Petković
Novinarska sekcija