ZANIMLJIVOSTI IZ ŠKOLE

Drage kolege, učenici, zadovoljstvo nam je da vam predstavimo jednog učenika, Maturanta, pre nego što ga ispratimo sa generacijom na dalji životni put.

To je Luka Jelić, učenik IV a razreda, pravi je primer i dokaz da čovek svoje slobodno vreme može da nađe i ispuni onim što želi. To je jedan vredan i zanimljiv HOBI, kreativnost koja Luku čini srećnim, a to je pisanje pisama kraljevskim porodicama!

Lukina zainteresovanost javila se od posete princa od Velsa, Čarlsa i vojvotkinje Kamile našoj zemlji, Novom Sadu, Sremskim Karlovcima i Kovilju.

Ovaj kraljevski par iskazao je veliko poštovanje ka našim običajima, veri i ljudima, i upravo ta spontanost i druželjubivost  probudila je u Luki želju za pismima!

Pisao je kraljici Elizabeti, danskoj kraljici Margaret, Matildi od Belgije i kralju Filipu, princu Čarlsu i Kamili…

U duši ovog mladog čoveka usledila je neizvesnost, nemir, ali i radost čekanja, želja za odgovorom.Konačno, počela su da pristižu pisma na adresu našeg Luke.Sreći nije bilo kraja. Tu su pred nama i samo što ne polete kao ptice sa kraljevskim pečatima. Tako Luka neguje svoj hobi, komunicira i dalje, saznaje zanimljive delove kraljevskih života iz pisama…

Jedan od upečatljivih detalja jeste razgovor sa kraljicom Danske, Margaret, koja važi za najobrazovanijeg monarha na svetu, pored slikarstva je i prevoditeljka, znalac više jezika, arheolog,smatra se da je prevela jedan deo Gospodara prstenova i napravila ilustracije pod pseudonimom.

Na Lukino pitanje koji joj je omiljeni dizajner, odgovorila je Henning Koppel, danski vajar i dizajner koji je radio isključivo sa srebrom i dobio prestižne nagrade i medalje…

Hvala koleginici Vladislavi Dudvarski, razrednom starešini i kolegi Stojanu Mančiću na preporuci da popričamo sa Lukom, bogatiji smo za neobično saznanje…

I tako naš Luka ukrašava život, strastven u onome što voli…Srećan je, to govori osmeh.

Dubravka Popov, prof. srpskog i književnosti i novinari škole